راهبرد عملیاتی در تبدیل ایران به هاب غذای منطقه
گروه «تولید و تجارت» اندیشکده اقتصاد مقاومتی، یک «گزارش تک برگ» تحت عنوان «راهبرد عملیاتی در تبدیل ایران به هاب غذای منطقه» تهیه کرده است. گزارش تک برگ یکی از انواع تولیدات اندیشکده اقتصاد مقاومتی است که با هدف بیان یک مسئله و تحلیل آن و سپس ارائه راهبرد در خصوص آن، به صورت مختصر و مفید (یک تا دو صفحه) تهیه میشود. گزارش تک برگ دارای منابع و تحقیقات پشتیبان است.
در مقدمه این گزارش آمده است:
موقعیت جغرافیایی ایران در همسایگی کشورهای تولیدکننده مواد اولیه صنایع غذایی و کشاورزی و کشورهای مصرفکننده فرآوردههای غذایی، یک فرصت ویژه جهت تبدیل شدن به هاب غذای منطقه پیش روی کشور قرار داده است. دولت برای نقشآفرینی در این خصوص میتواند از سه ظرفیت «سوآپ کالا»، «ترانزیت» و «ورود موقت مواد اولیه، فراوری و صادرات محصول نهایی» استفاده کند. سوآپ و ترانزیت به دلیل وابستگی به مسیرهای جاده ای و ریلی، در حال حاضر از امکان بهره برداری حداقلی برخوردار است؛ هرچند باید در طراحی کلان کشور برای این موضوع و همچنین استفاده از سایر دستاوردهای آن در جغرافیای سیاسی اقتصادی کشور و منطقه مدنظر قرار گیرد. اما «ورود موقت مواد اولیه، فرآوری و صادرات» به دلیل ظرفیت صنایع غذایی کشور، ایجاد ارزش افزوده قابل توجه و محوریت بخش خصوصی در آن، راهبردی است که در تبدیل ایران به هاب غذا، اجرایی بوده و از اولویت برخوردار است و امکان ایجاد زنجیره ارزش منطقهای با محوریت ایران جهت نقشآفرینی در نظم جدید جهانی را نیز فراهم میکند.