مالیات بر عایدی املاک؛ راهکار حذف سوداگری از بازار مسکن
اندیشکده اقتصاد مقاومتی در جریان پیگیری بحث مالیات بر عایدی سرمایه در بخش مسکن به عنوان راهکار مقابله با سوداگری و افزایش قیمت این کالای حیاتی، مجموع مطالعات و بررسی های خود را در قالب کتابی تحت عنوان «مالیات بر عایدی املاک؛ راهکار حذف سوداگری از بازار مسکن» منتشر نمود.
در این کتابچه که با همکاری کمیته اقتصاد مقاومتی مجلس شورای اسلامی تهیه و منتشر شده است، ضمن بررسی ادبیات موضوع و آثار این ابزار مالیاتی، ملاحظات وضع قانون مالیات بر عایدی املاک در ایران مورد بحث قرار گرفته و با بهره گیری از نمونه های جهانی در بیش از ۱۴ کشور، پیشنهادهایی ارائه شده است.
در بخش پایانی این کتابچه نیز مبتنی بر مباحث انجام شده، طرح قانونی پیشنهادی برای وضع مالیات بر عایدی املاک در ایران ارائه شده است که می تواند مورد استفاده دولت و مجلس قرار گیرد.
این کتابچه آذرماه سال جاری منتشر و در اختیار بیش از ۳۰۰ نفر از مسئولین، پژوهشگران و دست اندرکاران این حوزه قرار گرفت و هم اکنون جهت استفاده همگانی در سایت اندیشکده بارگذاری شده است.
در پیشگفتار این کتابچه آمده است:
ریسک پائین و سود بالای فعالیتهای غیرمولد و سوداگرانه در اقتصاد ایران، زمینه تضعیف فعالیتهای مولد و تولیدی را به وجود آورده است. این فعالیتهای مضر علاوه بر تضعیف تولید، نقش اساسی در افزایش جهشی قیمت بعضی کالاها در بازههای زمانی مختلف دارند و همزمان با ایجاد چالش در سطح کلان، اقتصاد خانوار را نیز با مسائل متعددی مواجه میکنند.
به طور مشخص، عدم کنترل «تقاضای سوداگرانه و سرمایهای» در حوزه املاک، به ویژه املاک مسکونی، مسائل متعددی برای کشور ایجاد کرده است؛ افزایش بیش از حد قیمت مسکن و نوسان آن در بازههای مختلف زمانی، رکود در عرضه و کاهش تولید واحدهای مسکونی جدید، فاصله گرفتن مردم با خرید مسکن و تبدیل مسکن از یک کالای مصرفی به کالای سرمایهای، از جمله این مسائل بوده است.
کتابچه حاضر از معدود تحقیقات عملیاتی، دقیق و کاربردی است که به مسئله «سوداگری در بازار مسکن» پرداخته و ضمن بررسی تجربیات جهانی، استفاده از «مالیات بر عایدی سرمایه در بخش املاک» را به عنوان راهکاری برای حل این مسئله پیشنهاد داده است.
در این کتابچه با ارائه متن پیشنهادی قانون مالیات بر عایدی املاک، سعی شده گامی در جهت بهبود بازار املاک و مستغلات کشور برداشته شود؛ تا در قالبی مستند و مستدل، مسئولین، تصمیمگیران و کارشناسان مربوطه به مسیری کارا در این زمینه رهنمون شوند.